Stasys Gavenavičius

 Verslas ir prekyba, 2006 m. gegužės mėn.  Nr. 20.

Kauno miesto prekybos istorija

Merkurijus – traukos vieta Laisvės alėjoje

           1978 m. kovo 16 d. Ramutis Alis Skorupskas, turintis aukštąjį išsilavinimą ir darbo patirties, buvo paskirtas jau antrus metus statomos Kauno universalinės parduotuvs Merkurijus statybos direkcijos, priklausačios Kauno miesto vykdomojo komiteto prekybos organizacijų valdybai, vadovu. Tų metų kovo 1 d. duomenimis statybos – montavimo darbų buvo atlikta už 994, 4 tūkst. rublių, tačiau nuo statybos pradžios nebuvo panaudota 22,5 tūkst. rublių.

            Merkurijaus projekto ir pavadinimo autorius – žinomas architektas Algimantas Sprindys, o konstrukcinę dalį projektavo A. Kazlauskas. Prie projekto prisidėjo Miesto statybos projektavimo instituto (MSPI) vyriausias ininierius Česlovas Stankevičius. Jis ya vienas iš Lietuvos nepriklausomybės atkūimo akto signatarų, vadovavo krašto apsaugos ministerijai. Parduotuvės interjero ir reklamos autorius buvo POV Reklamos biuro vadovas Jonas Maciulevičius.

            Iš pradžių parduotuvės statybai kirta 2999,41 tūkst. rublių, kadangi Lietuvoje projektuotiems ir statomiems bjektamas nebuv galima skirti daugiau nei 3 mln. rublių, jei nebuvo maskvos leidimo. Tačiau Lietuvos atstovai sugebėjo „apeiti“ minėtus suvaržymus ir paruošė du atskirus projektus: Universalinės parduotuvės (sąmatos vertė 2999,41 tūkst. rublių) ir Visuomeninio maitinimo komplekso (sąmatos vertė 1124 tūkst. rublių). Tai padėjo „įteisinti“ Universalinės parduotuvės, kurios bendras 12900 kv. m., o prekybos salių 5200 kv. m. plotas, statybą. Šio objekto statybai ir įrengimui išleista apie 6 mln. rublių.

            Sovietų laikais buvo sunku gauti kokybiškų statybinių medžiagų (putų stiklo blokelių, granito luitų), jas apdirbti t.y. paruosšti šlifuoto ir poliruoto granito gaminius ir laiku atvežti iš Maskvos srityje esančio Dolgoprudnyj granito apdirbimo kombinato į statybas. Minėti darbai iš Universalinės parduotuvės statybos direkcijos reikalavo sumanumo, išradingumo, ištvermės, kantrybės, optimizmo ir pasiaukojimo, kadangi statybinės medžiagos ir įvairios aliumininės konstrukcijos, vitrinos, pakabinamos lubos, šviestuvau ir kita, buvo deficitinės prekės. Kai iš Esijos buvo atgabenti keli vagonai prekybos salėms skirtų technologinių įrengimų, jie buvo sandėliuojami Kauno Vaisių ir daržovių prekybos vadovų pasiūlytose patalpose. Iškrauti šiuos įrnginius nuoširdžiai padėjo tuometiniai kaimynai, Kauno politechnikos instituto (dabar KTU) administracija ir studentai.

            1982 m. spalio 1 d. Valstybinė komisija iš Kauno statybos tresto priėmėm pastatytą univeralinę parduotuvę Merkurijus su Visuomeninio maitinimo kompleksu. Per tris mėnesius parduotuvės darbuotojai, kuriems padėjo miesto POV statybos – remonto valdyba, konteinerių cecho ir reklamos biuro darbuotojai, paruošė parduotuvę atidarymui. Pirmiausiai, buvo sudaryta parduotuvės valdymo struktūra. Parduotuvės dierktorium paskirtas Ramutis Alis Skorupskas, direktoriaus pavaduotoja prekybai – Nijolė Myolaitienė, direktoriaus pavaduotoja kadrams – Giedrė Butėnienė, inžinierinįs tarnybos vyr. inžinieriumi tapo Juozas Keršeičius, vyriausiuoju buhalteriu – Jonas Ropas. Prekybos skyriaus viršininke buvo paskirta Marija Ivanauskaitė, o prekinių skyrių vadovais paskirti: Danutė Bukauskienė, Vida Packočinienė, Sigita Pauliukevičienė, Veronika Poškienė ir Liuda Rapalienė.

            Parduotuvės administracijai teko paplušėti, nes per trumpą laikotarpį turėjo priimti į darbą apie 800 parduotuvės darbuotojų. Darbui prekybos salėse pardavėjas ruošė Kauno, Šiaulių, Panevėžio prekybos mokyklos, o Vilniaus universitetas nukreipė 16 jaunų prekybos specialistų su auštuoju išsilavinimu. Tad naujai aitodaromos parduotuvės vidutinis darbuotojų, kurie buvo jauni, energingi, kūrybingi ir darbštūs, amžius buvo devyniolika su puse metų.

            Oficiali Merkurijaus atidarymo data ir valanda buvo slepiama, kadangi buvo siekiama išvengti pirkėjų spūsties. Iškilmingas atidarymas vyko sausio 3 d. rytą. Prie parduotuvės durų, iš Daukanto gatvės pusės, buvo perkirpta juostelė ir pro jas įžengė jauniausias „pirkėjas“, tiksliau, jis buvo įstumtas, nes gulėjo vežimėlyje.

            Naujai atidarytoje parduotuvėje pirkėjai galėjo rasti apie 10 tūkst. pavadinimų prekių, kasdien čia apsilankydavo vidutiniškai apie 20 tūkst. žmonių, metų apyvarta siekė beveik 52 mln. rublių. Pirkėjams buvo pateikiamos paklausios prekės, dėl to buvo tiriama, kurie produktai yra labiausiai perkami, plėtojami ryšiai su šių pramoninių prekių gamintojais, reklamuojami ir demonstruojami jų naujausi gaminiai, derinamas asortimentas. Miesto svečiai buo aptarnaujami 28 vietų kavinėje.

            Parduotuvės darbuotojai dėmesingai aptarnavo pirkėjus, tad greitai buvo įvertinti ir parduotuvė tapo traukos centru Laisvės alėjoje. Jaunas kolektyvas vykdė aktyvią komercinę veiklą, ieškojo naujų darbo organizavimo formų ir jas įgyvendino, stengėsi tenkinti pirkėjų poreikius. Šios parduotuvės darbuotojams buvo sudarytos tinkamos darbo ir poilsio sąlygos: įrengta mokymo klasė, poilsio kambarys, valgykla.          

            Taip pat buvo įkurtas profsąjungos komitetas, kuris gynė darbuotojų tises, moterų ansamblis ir kiti saviveiklos bei sporto kolektyvai.

            Kolektyvo vadovai taip pat džiaugėsi darbščiu parduotuvės personalu, todėl jau p pusantrų darbo metų iš tuometinio Sąjungos Darbo resursų komiteto, parūpino leidimą, pagal kurį buvo mokamas 15 proc. priedas prie etatinių atlyginimų.

            Kauno universalinė parduotuvė Merkurijus papuošė ir pagyvino Laisvės alėją, išgarsėjo ir traukė ne tik miesto gyventojus bet ir mūsų bei kitų respublikų prekybos specialistus, užsienio svečius. Pirkėjams buvo teikiamos papildomos paslaugos: pardavimas kreditan, užsakymų priėmimas, prekių grąžinimas, tarpmiestiniai telefonų pokalbiai, 70 viet automobilių stovėjimo aikštelė, daiktų saugojimo kameros ir kitos.

            Parduotuvės pastato architektūra bei nestandartiniai įrengimai buvo analizuojami per įvairias konferencijas bei seminarus, kurie vyko Kaune. Net Moldavijos sostinėje, Kišiniove, naujai statomoje parduotuvėje, buvo taikoma tai, kas geriausio sukurta ir panaudota mūsų krašte.


0 Atsakymai to ““M“ istorija”



  1. Parašykite komentarą

Parašykite komentarą




2024 m. balandžio mėn.
Pr A T K Pn Š S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930